Welke kniebrace moet ik kiezen ?

Gepubliceerd: 2017-12-03 08:00:29
Categorieën: Blog met medische- en sport gerelateerde artikelen Rss feed

Welke kniebrace moet ik kiezen

Alvorens u een kniebrace of kniebandage aanschaft zijn er meerdere zaken waar u op moet letten.

In het onderstaande artikel probeer ik u hierbij te helpen.

Een Kniebrace en/ of kniebandage is grofweg te verdelen in 3 soorten bescherming/ondersteuning.

  1. De Licht ondersteunende kniebandage (een stevige kous).  
  2. De Medium ondersteunende kniebrace (een ondersteunende kous met ijzeren flexibele draden ook wel baleinen genoemd)
  3. De Zware beschermende kniebrace met scharnieren (De "Hinged" versies).

Meer bescherming gaat gepaard met meer functiebeperking.

Afhankelijk wat u aan functie en sport wilt kunnen blijven doen, in combinatie met het letsel dat u heeft, zal de keuze worden bepaalt.

Wilt u sporten met een brace waarbij veel beweeglijkheid gewenst is ( voetbal, hockey, basketbal, etc.) dan zal een kniebrace met scharnieren u te veel beperken. Een kniebrace met baleinen is dan een betere keuze aangezien deze wel voldoende stevigheid en bescherming biedt maar uw bewegingsvrijheid niet teveel inperkt.

Daarentegen zijn sporten als skiën, fietsen en tennis wel goed uitvoerbaar met een "scharnierbrace" . U heeft dan veel bescherming en ondersteuning.

Veel bescherming (zware cq. "scharnierbrace") heeft de voorkeur als er sprake is van veel instabiliteit ( bijv. missen van een kruisband of een eerder doorgemaakte ruptuur van de binnenband van de knie) of veel beschadiging in de knie ( artrose cq. missen van meniscii). 

Minder bescherming ( medium) heeft de voorkeur als er sprake is van milde pathologie ( lichte vormen van artrose, partieel meniscii laesies, bandletsels ). 

Lichte bescherming ( kous constructies) hebben vooral de voorkeur bij vocht in de knie en situaties waar wel steun gewenst is maar weinig activiteit gevraagd wordt. ( bijv. bij de oudere mensen ). Bijkomend voordeel is dat deze kousen vaak eenvoudig aan te trekken zijn.

Skiër

Waarom een kniebrace bij meniscusklachten en kniebandproblemen

Een kniebrace beschermt de banden/ de meniscii en het kraakbeen in de knie. Door het verminderen van de schuifkrachten tussen het boven- en onderbeen worden de structuren zoals de meniscii en het kraakbeen minder belast. Bij ernstige beschadiging van het kraakbeen (artrose) is een "scharnierbrace ook geïndiceerd.

Een kniebandage wordt vooral gebruikt om de kniebanden te ondersteunen en beschermen. De kruisbanden voorkomen dat het onderbeen teveel naar voren of naar achteren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. De kniebanden aan de zijkant van de knie ( de collaterale banden) voorkomen het kantelen van de knie naar buiten en binnen. Een kniebrace zorgt dat deze bewegingen worden ingeperkt.

Kniebanden kunnen door trauma's beschadigd raken ( ruptuur of gedeeltelijke ruptuur ). Een bandage voor de knie geeft dan de noodzakelijke immobilisatie die nodig is om de banden weer te laten herstellen. 

Bij het revalideren van gedeeltelijke ruptuur van de binnenband is het dragen van een kniebrace zelfs een "must" tijdens de eerste weken van de revalidatie. Een "scharnierbrace" is dan wel enig juiste keus.

Mogelijke knietrauma's

Deel dit artikel

Plaats een reactie

 (with http://)

Winkelwagen  

Geen producten

0,00 € Verzendkosten
0,00 € Totaal

Afrekenen

FAQ

Hebt u vragen ? Kijk dan bij de FAQ.