Knie blessure braceadvies

Een Kniebrace en/of kniebandage is bij een veeltal blessures of aandoeningen geïndiceerd.

In dit artikel zal ik een aantal aandoeningen beschrijven met daarbij een advies over welk product en/of producten u hierbij het beste kunt kiezen.

Algemene informatie 

Een Kniebrace en/ of kniebandage is grofweg te verdelen in 3 soorten bescherming/ondersteuning. 

  1. De Licht ondersteunende kniebandage (een stevige kous).  
  2. De Medium ondersteunende kniebrace (een ondersteunende kous met ijzeren flexibele draden ook wel baleinen genoemd) 
  3. De Zware beschermende kniebrace met scharnieren (De " Hinged " versies). 

Meer bescherming gaat gepaard met meer functiebeperking.

Afhankelijk wat u aan functie en sport wilt kunnen blijven doen, in combinatie met het letsel dat u heeft, zal de keuze worden bepalen.

Wilt u sporten met een brace waarbij veel beweeglijkheid gewenst is ( voetbal, hockey, basketbal, etc.) dan zal een brace met scharnieren u te veel beperken. Een kniebrace met baleinen is dan een betere keuze aangezien deze wel voldoende stevigheid en bescherming biedt maar uw bewegingsvrijheid niet teveel inperkt.

Daarentegen zijn sporten als skiën, fietsen en tennis wel goed uitvoerbaar met een "scharnierbrace" . U heeft dan veel bescherming en ondersteuning.

Waarom een kniebrace bij meniscusklachten en kniebandproblemen

Een kniebrace beschermt de banden/ de meniscii en het kraakbeen in de knie door het verminderen van de schuifkrachten tussen het boven- en onderbeen worden de structuren zoals de meniscii en het kraakbeen minder belast. Bij ernstige beschadiging van het kraakbeen (artrose) is een "scharnierbrace ook geïndiceerd.

Een kniebandage wordt vooral gebruikt om de kniebanden te ondersteunen en beschermen. De kruisbanden voorkomen dat het onderbeen teveel naar voren of naar achteren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. De kniebanden aan de zijkant van de knie ( de collaterale banden) voorkomen het kantelen van de knie naar buiten en binnen. Een kniebrace zorgt dat deze bewegingen worden ingeperkt.

Kniebanden kunnen door trauma's beschadigd raken ( ruptuur of gedeeltelijke ruptuur ). Een bandage voor de knie geeft dan de noodzakelijke immobilisatie die nodig is om de banden weer te laten herstellen. 

Bij het revalideren van gedeeltelijke ruptuur van de binnenband is het dragen van een kniebrace zelfs een "must" tijdens de eerste weken van de revalidatie. Een "scharnierbrace" is dan wel enig juiste keus.

Knie aandoeningen/blessures

*Meniscusletsel

Er zijn diverse soorten scheuren mogelijk:

1. vertikale lengtescheur (buckethandle tear), soms de oorzaak van een slotknie (knie
    met strekbeperking)
2. flapscheur (flaptear) vaak ook een reden voor mechanische (pseudoslot) klachten
3. dwarse of radiaire scheur (radial tear)
4. horizontale lengtescheur , ook wel vissebekscheur genoemd (horizontal cleavage tear)
5. complexe scheur waarbij geen duidelijk patroon herkenbaar is.

Daarnaast is er de degeneratieve meniscus.

Bij de degeneratieve meniscus is er niet zozeer sprake van een scheur maar kan de meniscus de schokabsorberende functie niet meer uitvoeren. Door veroudering is het kraakbeen niet meer elastisch en wordt brozer. De krachten die normaal met "elasticiteit" werden opgevangen zijn door de afname van elasticiteit niet meer opvangbaar.

Naast de werking als shockabsorbeerder hebben de menisci ook andere functies zoals het verspreiden van gewrichtsvloeistof en vormaanpasser tussen de bolle uiteinden van het femur (bovenbeen) en de relatief platte tibia (onderbeen).

Bij beschadiging van de meniscus is er dus sprake van een:

  1. Verminderde schokabsorberende werking.
  2. Zwelling in de knie
  3. En verstoring van het passen van het bovenbeen t.o.v. het onderbeen.

Een kniebrace kan vooral bij het type 3 meniscusscheur en de degeratieve meniscus uitkomst bieden aangezien dit een beschadiging is waar in veel gevallen geen operatief plaatsvind. Dit beeld uit zich vaak met symptomen van zwelling en pijn in combinatie met instabiliteit. Een kniebrace kan zowel de stabiliteit van de knie verbeteren door uitwendige steun en de zwelling doen afnemen door uitwendige compressie. 

Aangezien instabiliteit niet de belangrijkste component is die moet worden opgevangen biedt een kniebrace met baleinen genoeg ondersteuning.

Brace advies: Medi genumedi plus en/of 3tex kniestabilisator

*Artrose

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende reumatische aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten (langzaam) achteruit gaat en op den duur zelfs helemaal kan verdwijnen. De aandoening komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Van alle reumatische aandoeningen komt artrose het meeste voor.

Functie kraakbeen

Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden bekleed met een beschermend, schokdempend kussentje: het kraakbeen. Door dit kraakbeen kunnen de botuiteinden soepel over elkaar bewegen. Bij artrose wordt het kraakbeen langzaam afgebroken en uiteindelijk gaan de botten dus over elkaar heen schuren. Het onderliggende bot raakt daardoor beschadigd; het wordt breder en aan de rand kunnen zich benige uitsteeksel vormen. Deze gewrichtsvervorming geeft niet alleen pijn, maar zorgt ook voor een extra belasting van de pezen en spieren. En dit kan weer een ontsteking tot gevolg hebben.

Een kniebrace geeft uitwendige steun en kan hierdoor in de knie "schuifbewegingen" tussen het boven- en onderbeen beperken. Kraakbeen is zeer kwetsbaar voor deze "schuifbewegingen" en zal dus minder reactief reageren wanneer deze bewegingen worden ingeperkt.

Omdat stabiliteit hierbij wel een grote rol speelt is een kniebrace met veel steun geïndiceerd.

Brace advies: 3tex hinged kniestabilisator en/of push med kniebrace

*Knie instabiliteit 

Bij blessures als voorste kruisband (ACL) en achterste kruisbandletsel (PCL), binnen- en buitenband overrekkingen of scheuren (MCL en MCL)is er vaak sprake van instabiliteit. 

Deze letsels worden in veel gevallen niet operatief hersteld waardoor er blijvend instabiliteit rest.

Ook het trainen van de spieren rondom de knie zal in veel gevallen niet een volledige compensatie bewerkstelligen van de oorspronkelijke stabiliteit.

Een kniebrace zal dan zeker geïndiceerd zijn om in sporthervatting mogelijk te maken. Immers sporten met instabiliteit zal in veel gevallen leiden tot hogere kraakbeen belasting en dus op latere leeftijd tot vervroegde artrose ( slijtage).

Omdat stabiliteit hierbij wel een grote rol speelt is een brace met veel steun geïndiceerd.

Brace advies: 3tex hinged kniestabilisator en/of push med kniebrace

*Peesaandoeningen ( bijv. tractus ilioitibialis syndroom, pas anserinus syndroom, jumpersknee)

Beide pees aandoeningen worden veroorzaakt door foutieve stand van de voeten, verkeerd schoeisel, eenzijde repertoire belasting. In de acute fase is rust bij beide aandoeningen geïndiceerd. Een kniebandage kan eveneens extra steun en rust geven in deze fase. Een brace met vnl. steunende functie is genoeg.

Brace advies: Thuasne Sport Extra kniebrace

*Pijn onder de knieschijf ( chondropathie )

Chondropathie patellae betekent letterlijk; een aandoening (pathie) van het kraakbeen (chondro) van de knieschijf (patella).
Chondropathie van de patella komt meestal voor bij mensen die teveel bewegingsmogelijkheid hebben van de knieschijf ten opzichte van de rest van de knie.

Een kniebrace met extra knieschijf ondersteuning is hierbij geïndiceerd.

Brace advies:Genutrain kniebrace en/of Genu force kniebrace

*Niet goed sporende knieschijf ( Patellafemoraal pijnsyndroom)

Het "niet sporen" van de knieschijf in de groeve van het bovenbeen wordt als de oorzaak gezien. De knieschijf loopt naar buiten in de groeve en geeft dan rek van de bandstructuren aan de binnenzijde van de knieschijf en drukverhoging aan de buitenzijde in het gewricht tussen knieschijf en bovenbeen. Slechte sporing zal pijn, kwaliteitsverlies van het gewrichtskraakbeen en op termijn misschien zelfs spierverzwakking tot gevolg kunnen hebben. 

Een kniebandage die de knieschijf kan corrigeren is hier geïndiceerd.

Brace advies: Donjoy Tru-Pull lite kniebrace

Product toegevoegd aan uw lijst
Product toegevoegd om te vergelijken