Tenniselleboog

Een tenniselleboog of tennisarm is de meest voorkomende aandoening van de elleboog. Een tenniselleboog is een ontsteking of irritatie ter hoogte van de aanhechting van de pezen aan de buitenkant van de elleboog. De medische benaming voor een tenniselleboog is epicondylitis lateralis.


Wat zijn de oorzaken van een tenniselleboog?

De aandoening dankt haar naam aan het feit dat het veel voorkomt bij tennissers. Deze naam is echter misleidend, want de aandoening wordt niet alleen veroorzaakt door de sport tennis. Een tenniselleboog wordt veroorzaakt door overbelasting van de strekspieren van de pols en vingers.

Alle handelingen waarbij een combinatie plaatsvindt van een knijpbeweging met de hand en een draaibeweging met de arm kunnen een tennisarm veroorzaken. Zo kan zwaar handwerk, zoals bijvoorbeeld schroevendraaien of het uitwringen van doeken een tennisarm veroorzaken.


Klachten en symptomen tennisarm

In welke levensfase komt het voor?

Een tennisarm komt bij ongeveer 2 procent van de bevolking voor, met een piek van 10% bij de leeftijdsgroep tussen 40 en 50 jaar.

Welke klachten en sympotomen kan iemand hebben?
Pijn is een van de belangrijkste kenmerken van een tennisarm. Deze pijn bevindt zich aan de buitenkant van de elleboog, op de plaats waar de spieren die helpen bij het strekken van de pols en de vingers hechten aan de bovenarm. Vooral bij werkzaamheden zoals het omdraaien van een sleutel in het slot, het geven van een hand, het optillen van een zwaar voorwerp, schroevendraaien en het uitwringen van een doek is de pijn hevig. Een tenniselleboog is een vervelende aandoening. Hoewel de aandoening vaak vanzelf verdwijnt, kunnen patiënten lange tijd pijn hebben. De pijn kan soms wel anderhalf jaar aanhouden.


Behandeling tenniselleboog

1.Rust

Ongeacht welke behandeling wordt ingesteld, is de duur van de klachten als gevolg van een tenniselleboog gemiddeld negen maanden, met uitlopers tot twee jaar. In eerste instantie is het advies om handelingen die de pijnklachten uitlokken achterwege te laten. De afwijking wordt zelden veroorzaakt door tennissen. Wanneer er een tenniselleboog aanwezig is dan is tennissen met een backhand, waarbij de elleboog is gestrekt en de pols is gebogen, pijnlijk. Bij een tenniselleboog moet deze slag achterwege worden gelaten.

2.Medicatie

Bovengenoemde maatregelen kunnen ondersteund worden door pijnmedicatie te geven.

3.Fysiotherapie

Wanneer rust in combinatie met medicatie weinig effect heeft dan is fysiotherapie een goede optie. Therapie kan ingezet worden voor lokale frictie en het rekken van de strekpezen. Tevens zijn er allerlei vormen van spalken, elleboogbraces en bandjes beschikbaar, die goed kunnen helpen. Het effect van deze maatregelen verschilt per patiënt.

Product toegevoegd aan uw lijst
Product toegevoegd om te vergelijken