Hernia

Een hernia nuclei pulposi (HNP) ontstaat door degeneratie van de buitenste laag van een discus (annulus fibrosus) waardoor de nucleus pulposi uitpuilt  en druk kan geven op een nabijgelegen spinale zenuw. Indien een spinale zenuw wordt geïrriteerd of onder druk komt te staan, is sprake van een radiculair syndroom. Slechts 5 procent van alle patiënten met rugklachten ontwikkelt een radiculair syndroom als gevolg van een HNP. Hoewel een HNP op elk niveau van de wervelkolom kan voorkomen, zijn de niveaus L4-L5 en L5-S1 (90%) het vaakst aangedaan.


Klachtenpatroon en onderzoek HNP

Bij een radiculair syndroom staat de pijn in het been meer op de voorgrond dan de lage rugpijn. Het niveau en de mate van compressie op een spinale zenuw bepalen eventuele bijkomende sensibele en motorische uitvalverschijnselen volgens een radiculair patroon. De klachten kunnen geprovoceerd worden door drukverhogende momenten zoals bij hoesten, niezen en persen. In ernstige gevallen kunnen de mictie en defecatie gestoord zijn. Bij adolescenten kunnen de symptomen soms wat a-specifieker verlopen. Zij ondervinden dan niet zozeer de specifieke beenpijn, maar klagen veel meer over stijfheid in de onderrug of heupregio. 


Behandeling HNP

Conservatieve ( niet operatieve) maatregelen hebben vaak een gunstig effect op de klachten en derhalve wordt er alleen bij een therapieresistente HNP of bij progressieve neurologische uitval een operatie geadviseerd. Dit is in ongeveer 25 procent van alle gevallen van HNP. 

Oefentherapie waarbij met name rugscholing en core stability in getraind worden is een belangrijk voor een optimaal herstel.

In veel gevallen kan het zinvol zijn een Rugbrace te gaan gebruiken omdat een Rugbrace kan helpen de rug te beschermen bij foutieve houdingen en belastingen maar tevens kan ondersteunen als het spiercorset onvoldoende functioneert.

Product toegevoegd aan uw lijst
Product toegevoegd om te vergelijken