Whiplash van de nek

ELKE VRAAG BEANTWOORD OVER JE WHIPLASH-LETSEL


Whiplash is een van die aandoeningen die een paar dagen na een incident plotseling kan optreden of in de schaduw kan opduiken, en dan plotseling oplaait. De pijn is vaak moeilijk te definiëren of te lokaliseren, maar degenen die het hebben begrijpen hoe echt de pijn is. De nood aan verlichting is onmiddellijk.

Whiplash kan uw normale dagelijkse leven beperken door zijn zeurende, onophoudelijke ongemak. Ook kan het bepaalde bewegingen bemoeilijken, waardoor uw kwaliteit van leven tijdelijk wordt belemmerd. De meeste whiplash klachten verdwijnen binnen een paar maanden, maar sommige mensen hebben terugkerende symptomen die jaren kunnen aanhouden, hoewel dit de uitzondering is. Als u de bijzonderheden over whiplash begrijpt, weet u hoe u deze pijnlijke aandoening kunt behandelen en sneller kunt genezen. Hieronder vindt u enkele van de meest gestelde vragen over whiplash.


Wat veroorzaakt een whiplash ?

We kennen waarschijnlijk allemaal de verhalen over whiplash bij een auto-ongeluk. Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van het krijgen van een whiplash, maar andere situaties kunnen er ook toe leiden. Whiplash is het gevolg van het plotselinge schokken van uw hoofd naar voren en vervolgens een terugslag achteren. Wat het zo traumatisch maakt, is dat je in deze situaties niet verwacht te worden geraakt, dus je kunt jezelf niet schrap zetten. Of soms word je door zo'n kracht geraakt dat je jezelf niet kunt schrap zetten. Dat betekent dat je hoofd heftig naar voren en naar achteren wordt gegooid zonder dat iets het tegenhoudt. Je nek en schouders zijn ook bij de actie betrokken, omdat ze met je hoofd naar voren zwaaien en dan terugvallen. De plotselinge beweging naar voren en naar achteren lijkt op de beweging die een zweep zou maken, vandaar de term whiplash. Omdat je nek, schouders en hoofd er allemaal bij betrokken zijn, zullen ze allemaal mee betrokken zijn bij het klachtenpatroon.

Naast een auto-ongeval zijn er nog andere incidenten die kunnen leiden tot een whiplash. Volgens medische professionals kan "elke impact of klap die ervoor zorgt dat uw hoofd naar voren of naar achteren wordt getrokken, nekbelasting veroorzaken." Dat betekent dat een val of een klap op het lichaam of het hoofd ook een whiplash kan veroorzaken. Sommige mensen hebben bij contactsporten een whiplash-blessure.


De anatomie van een whiplash-blesssure ?

Dus, wat gebeurt er precies inwendig met je lichaam als je een whiplash-blessure krijgt? De nek bestaat uit 7 halswervels. Tijdens het incident dat een whiplash veroorzaakt, schommelt uw nek naar voren en naar achteren, waardoor het zachte weefsel wordt beschadigd en de nek- en schouderspieren worden gespannen. Tenzij er echter een breuk is, zal de schade niet zichtbaar zijn op een MRI, CT-scan of röntgenfoto. Uw arts zal een diagnose kunnen stellen door ernstigere aandoeningen uit te sluiten en door uw symptomen op te merken. De arts zal u ook een lichamelijk onderzoek geven om uw pijnniveau te bepalen wanneer u uw nek, hoofd, enzovoort beweegt.


Symptomen van whiplash ?

Mensen die betrokken zijn bij een incident dat resulteert in een whiplash-letsel, kunnen verschillende symptomen hebben. De symptomen kunnen direct na het incident optreden of enkele dagen later optreden. Hoe dan ook, het is geen prettige ervaring. Laten we eens nader bekijken wat u kunt verwachten als u deze aandoening heeft:

-Nekpijn: deze pijn kan een aanhoudende pijn zijn of gewoon een pijn wanneer u uw hoofd draait.

-Nekstijfheid: uw nek kan strak aanvoelen en het kan zijn dat u door de stijfheid moeilijk uw hoofd in een bepaalde richting kunt draaien.

-Verminderd bewegingsbereik in de nek: vanwege de pijn en stijfheid kunt u uw nek mogelijk niet meer gebruiken zoals voorheen.

-Schouderpijn: Pijn straalt van de nek naar het schoudergebied.

-Schouderstijfheid: Dit kan het moeilijk maken om uw armen vrij te bewegen.

-Hoofdpijn: Vaak bevindt de hoofdpijn zich aan de achterkant van het hoofd nabij de schedelbasis, maar veel mensen krijgen ook hoofdpijn aan de voorkant van het hoofd.

-Vermoeidheid

-Pijn in de bovenrug of gevoeligheid

-Duizeligheid

-Wazig zicht

-Zintuiglijke problemen: dit komt vooral voor bij sensaties van spelden en naalden

-Armpijn of zwakte

-Tinnitus

-Kaakpijn

-Slaapstoornissen

-Stemmingswisselingen inclusief prikkelbaarheid

-Problemen met concentreren en focussen

-Geheugenproblemen

-Depressie

Niet iedereen krijgt al deze symptomen. Sommige van deze symptomen komen zelfs niet zo vaak voor bij whiplash, maar sommige mensen kunnen deze ervaren, dus we wilden ze voor u op een rijtje zetten.


Behandeling van whiplash ?

Zodra uw arts heeft vastgesteld dat u een whiplash-letsel heeft, is het belangrijk om de juiste stappen te ondernemen om te genezen. Hoewel de meeste mensen binnen enkele weken genezen, wil je je tijdens het proces zo comfortabel mogelijk voelen. Bovendien, als u niet goed voor uzelf zorgt, kunt u de situatie verlengen. Probeer indien mogelijk de eerste dagen na een ongeval wat tijd te nemen om te rusten. Volg gedurende deze tijd deze richtlijnen om de pijn te verlichten:

Gebruik de eerste paar dagen ijs. Volg een regime van het aanbrengen van ijs op uw nek gedurende ongeveer 15 minuten 3-4 keer per dag.

Medicatie: Afhankelijk van hoe samengetrokken uw spieren zijn, heeft u mogelijk pijnstillers en een spierverslapper nodig. Als uw pijn ernstig is, kan een recept nodig zijn, maar zelden worden verdovende pijnstillers gebruikt. Uw arts zal u waarschijnlijk iets voorschrijven voor niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen op recept. Anders kunt u vrij verkrijgbare medicijnen gebruiken, zoals Ibuprofen. Als u echter maagproblemen heeft, moet u eerst uw arts raadplegen voor de beste manier van handelen.

U wilt in de begindagen geen warmte op de nek aanbrengen, omdat dit de ontsteking verergert.

Nekbraces zijn nuttig om extra ondersteuning te bieden aan het nek- en schoudergebied. Deze producten geven je extra stabiliteit, zodat je geen onnodige beweging en druk toevoegt aan een reeds beschadigd gebied.  


Hoe lang duurt whiplash ?

Ieder geval is anders en hoe lang uw whiplash duurt hangt af van de ernst van uw situatie en andere factoren. Sommige mensen met een milde vorm vinden dat hun whiplash binnen een paar dagen verdwijnt, meer mensen hebben symptomen gedurende enkele maanden. Volgens de gedocumenteerde meldingen van whiplash klaagt echter tussen de 12 en 50 procent van de mensen na een jaar nog steeds over nekpijn. Hoe eerder u de aandoening behandelt, hoe sneller u geneest.


Kan ik dagelijkse activiteiten blijven doen met whiplash ?

Als je niet kunt stoppen met je dagelijkse activiteiten en we weten dat als je je spieren niet gebruikt, ze kunnen verzwakken door gebrek aan gebruik, wil je het niet overdrijven. Volgens de medische professionals moet u geleidelijk aan beginnen met uw normale activiteiten. Je weet dat je er klaar voor bent als je veilig het volgende kunt doen:

U kunt over beide schouders kijken zonder pijn of stijfheid

U kunt uw  hoofd helemaal naar voren en helemaal naar achteren bewegen zonder pijn of stijfheid

U kunt u w hoofd heen en weer schudden zonder pijn of stijfheid.

Dat betekent dat als je enige vorm van pijn voelt bij het doen van die activiteiten, je geen inspannend werk wilt doen, zoals tillen, strekken, schoonmaken, enzovoort. Het gebruik van een ondersteunende brace tijdens uw dagelijkse activiteiten zou u moeten helpen sneller te herstellen.


Is er iets te doen aan een whiplash ?

Niemand vindt het leuk om arbeidsongeschikt te zijn of te worstelen om de dingen te doen waar ze van houden. We willen allemaal snel genezen. Dus, zijn er dingen die u kunt doen om het proces te versnellen? Naast het volgen van de voorgeschreven remedies om de aanvankelijke pijn en ontsteking te verlichten, kunt u enkele rustige oefeningen doen. Het is echter altijd een goed idee om eerst uw arts te raadplegen. Zodra u de goedkeuring van de arts heeft gekregen, volgen hier enkele oefeningen die u kunt proberen:

1.Draai je nek voorzichtig in alle richtingen. Wees echter voorzichtig als u pijn voelt en stop bij het eerste teken ervan.

2.Kantel je hoofd heen en weer richting je schouder.

3.Beweeg je nek naar voren in de richting van je borst.

4.Til je schouders op en duw dan achteruit in een rollende beweging. Herhaal deze beweging.

Na een whiplash-blessure kan het wat tijd kosten om weer klachtenvrij te worden, maar een snelle genezing is mogelijk. Volg de aanbevolen richtlijnen. Bij Bracewebwinkel zetten we ons in om mensen te helpen met eventuele blessures. Of u nu een lichte of ernstige whiplash heeft, wij zijn er om u op weg te helpen naar herstel. We bieden een lijn van producten die zijn ontworpen om uw spieren, gewrichten en pezen te ondersteunen waar ze ondersteuning nodig hebben. 

Product toegevoegd aan uw lijst
Product toegevoegd om te vergelijken