Welke kniebrace moet ik kiezen ?

Alvorens u een kniebrace of kniebandage aanschaft zijn er meerdere zaken waar u op moet letten.

In het onderstaande artikel probeer ik u hierbij te helpen.

Een Kniebrace en/ of kniebandage is grofweg te verdelen in 3 soorten bescherming/ondersteuning. 

  1. De Licht ondersteunende kniebandage (een stevige kous).  
  2. De Medium ondersteunende kniebrace (een ondersteunende kous met ijzeren flexibele draden ook wel baleinen genoemd) 
  3. De Zware beschermende kniebrace met scharnieren (De "Hinged" versies). 

Meer bescherming gaat gepaard met meer functiebeperking.

Afhankelijk wat u aan functie en sport wilt kunnen blijven doen, in combinatie met het letsel dat u heeft, zal de keuze worden bepaalt.

Wilt u sporten met een brace waarbij veel beweeglijkheid gewenst is ( voetbal, hockey, basketbal, etc.) dan zal een kniebrace met scharnieren u te veel beperken. Een kniebrace met baleinen is dan een betere keuze aangezien deze wel voldoende stevigheid en bescherming biedt maar uw bewegingsvrijheid niet teveel inperkt.

Daarentegen zijn sporten als skiën, fietsen en tennis wel goed uitvoerbaar met een "scharnierbrace" . U heeft dan veel bescherming en ondersteuning.

Veel bescherming (zware cq. "scharnierbrace") heeft de voorkeur als er sprake is van veel instabiliteit ( bijv. missen van een kruisband of een eerder doorgemaakte ruptuur van de binnenband van de knie) of veel beschadiging in de knie ( artrose cq. missen van meniscii). 

Minder bescherming ( medium) heeft de voorkeur als er sprake is van milde pathologie ( lichte vormen van artrose, partieel meniscii laesies, bandletsels ). 

Lichte bescherming ( kous constructies) hebben vooral de voorkeur bij vocht in de knie en situaties waar wel steun gewenst is maar weinig activiteit gevraagd wordt. ( bijv. bij de oudere mensen ). Bijkomend voordeel is dat deze kousen vaak eenvoudig aan te trekken zijn.

Product toegevoegd aan uw lijst
Product toegevoegd om te vergelijken