De gevolgen van te weinig bewegen kunnen groot zijn. Buiten het feit dat weinig bewegen de kans op overgewicht vergroot, wordt de kans op hart- en vaatziekten, depressieve klachten en bepaalde vormen van kanker ook een stuk groter.

Te weinig bewegen vergroot de kans op ziektes en overgewicht

Te weinig bewegen, ook wel bewegingsarmoede genoemd, is zeer slecht voor het menselijk lichaam. Bewegingsarmoede zorgt namelijk voor een energiecrisis in ons lichaam. Deze energiecrisis vergroot de kans op vroegtijdige veroudering van ons lichaam. Ook vergroot het de kans op het (vroegtijdig) krijgen van bepaalde ziekten, zoals; hart- en vaatziekten, diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker, geestelijke achteruitgang en dementie. 

Te weinig bewegen en overgewicht gaan nauw samen. Vrouwen hebben gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig in tegenstelling tot de 2.500 calorieën die mannen gemiddeld per dag nodig hebben. Dit is gebaseerd op de hoeveelheid energie dat een mens per dag verbruikt. Echter hebben mensen de neiging hun eetpatroon niet aan te passen op momenten dat zij minder bewegen. Dit vergroot de kans op overgewicht. Als gevolg van overgewicht wordt de kans op ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, spier- en skeletaandoeningen sterk vergroot. Buiten de vergrote kans op genoemde ziekten, hebben veel mensen met overgewicht ook last van ademhalingsproblemen. Een toename van het overgewicht leidt tot een vergroting van de kans op het krijgen van eerder vermelde ziekten en leidt vaak tot problemen aan gewrichten (als heup en knie).

5 Oefeningen die iedereen thuis of op het werk kan uitvoeren 

1. Traplopen
Pak vaker de trap in plaats van de lift. Traplopen zorgt ervoor dat spieren, botten en gewrichten versterkt worden. Daarbij heeft traplopen ook een positief effect op uw conditie.

 

2. Touwtjespringen
Touwtjesspringen is een simpele, leuke en effectieve manier om te bewegen. Het enige wat nodig is om deze oefening uit te voeren, is een springtouw. Door touwtje te springen wordt de conditie van u vergroot. Ook heeft touwtjespringen een positief effect op spieren en de bloedsomloop.

 

3. Hoepelen
Hoelahoepen is al eeuwen oud. Hoepelen versterkt buik-, been- en bilspieren. Verder versoepelt hoepelen de gewrichten in de rug, nek, schouders en heupen. Om deze oefening succesvol uit te kunnen voeren, kunt u gebruik maken van een hoepel.

 

4. Wandelen
Een vorm van bewegen die makkelijk uit te voeren is, is wandelen. Ga in de werkpauze een klein rondje te wandelen of elke avond een wandeling te maken. Deze wandelingen hoeven niet kilometerslang te zijn, een rondje van een half uur per dag is genoeg. Het wandelen van een rondje heeft een positief effect op de longen, het hart en de mentale gemoedstoestand.

 

5. Kniebuigingen op 1 been
Deze oefening is bedoeld om de enkels te versterken en de balans te verbeteren, verder kan deze oefening overal uitgevoerd worden. Het uitvoeren van deze oefening kan moeilijker gemaakt worden door de oefening met gesloten ogen uit te voeren of door op een balansbord te gaan staan.

 

De kniebuigingen dienen als volgt uitgevoerd te worden:

  • Ga op 1 been staan en houd uw gewicht op uw standbeen.
  • Buig uw knie en zorg ervoor dat uw hiel op de grond blijft staan.
  • Uw tegenovergestelde arm zwaait naar voren.

Wat is er verkrijgbaar?


Bracewebwinkel heeft een groot assortiment braces om u zo veilig mogelijk te laten bewegen.

 

Product toegevoegd aan uw lijst
Product toegevoegd om te vergelijken