Welke rugbrace moet ik kiezen ?

Gepubliceerd: 2017-12-10 17:33:07
Categorieën: Blog met medische- en sport gerelateerde artikelen

Wat zijn rugbraces, rugbandages en rugsteunen ?

Rugbraces bieden ondersteuning en bescherming bij een pijnlijke of instabiele rug. Vaak worden een rugbrace gebruikt om rugblessures te voorkomen tijdens het sporten. Rugbraces zijn gemaakt van een combinatie van metaal, schuim, kunststof, elastisch materiaal en riemen.

Welke soorten rugbraces zijn er en wat doen ze?

Er bestaan twee types rugbrace. Ze variëren van hard naar zacht.

Harde braces zijn zeer stug/rigide en moeten perfect op je lichaam passen. Deze rugcorsetten zijn gemaakt van kunststof en ijzer. Als gevolg van de stugge bouw bewegen ze dus niet mee. Ze beperken juist uw bewegingen. Sommige rugklachten hebben deze mate van bescherming nodig omdat bepaalde bewegingen absoluut niet mogen worden gemaakt of om de houding te fixeren.

Zachte braces zijn gemaakt van stug elastische materialen, versterkt met stugge elastische banden en vaak met extra baleinen ( ijzeren flexibele draden). Deze rugbraces zullen uw bewegingen niet beperken maar meer ondersteunen. Als u wel mag bewegen met u rug maar graag wat ondersteuning nodig heeft dan is deze vorm geïndiceerd. Ook bij een instabiele rug is dit soort rugbrace een juiste keuze.

Werkt een rugbrace?

Braces helpen sommige mensen meer dan de andere. Sommige mensen zijn bang dat rugbraces zelfs de kans op rugblessures verhogen. Dit komt vooral vaak voor bij sporters. Dit komt doordat de rugbrace zo vaak gedragen wordt dat de spieren in de rug in kracht afnemen. Dit is echter niet juist.

Een systematische review uit 2016 (1) leverde geen bewijs dat het dragen van een rugbrace tot verzwakking van rompspieren leidt.

In 2009 is het effect van een lumbale rugbrace onderzocht op klinische en economische aspecten.(2) In deze multicenter RCT (n=197) werd aangetoond dat de lumbale brace zorgt voor:

  1. Snellere en significante afname van pijnintensiteit (-74% vs -60% in 90 dagen)
  2. Sneller en uitgebreider functioneel herstel (-68% vs -54% in 90 dagen)
  3. Besparing in kosten voor medicatie (60,8 % vs 40% stopte met medicatie na 90 dagen)
  4. Hoge tevredenheid van de patiënt (93,7%)

Biomechanisch gezien zorgt de rugbrace voor compressie, verhoging van intra-abdomiale druk en een vermindering van de belasting op wervels. Daardoor werkt het ook als een houdings- en bewegings- reminder voor de patiënt tijdens zitten, staan en dagelijkse activiteiten.

Over het algemeen moet een rugbrace als ondersteuning gebruikt worden en niet als langdurige oplossing, waarbij het als vervanging voor spieren moet optreden. 

Rugpijn

Wanneer gebruik je een rugbrace?

Een rugbrace kan gebruikt worden bij verschillende soorten rugproblemen. Na een operatie of bij een blessure (hernia) kan uw arts of fysiotherapeut een suggestie doen van het soort rugbrace dat het beste bij u past. 

Belangrijke indicaties zijn rugondersteuning ( veelal bij een “zwakke” rug) en rugbescherming ( bij een rugbeschadiging of vergroeiing van de rug ).

Hoe krijg ik een rugbrace?

Er zijn vele manieren om een ​​rugbrace te krijgen. Apotheek,drogisterijen en sportwinkels bieden vaak eenvoudige rugbraces of rugsteunen aan. Vaak worden rugbraces rechtstreeks besteld op het internet. Uw arts of fysiotherapeut is een goede adviseur. Hij kan u vanuit zijn expertise goed adviseren welke rugbrace u moet kiezen. 

Vanzelfsprekend kunt u via onze site ook hulp krijgen bij het kiezen van de juiste rugbandage.

Hoe kan ik een rug brace gebruiken?

Tijdens het sporten, moet rugbraces worden gebruikt zoals voorgeschreven door uw arts of adviseur. Wees voorzichtig bij het aantrekken van de brace op om ervoor te zorgen dat de scharnieren zijn waar de rug buigt. Riemen, banden of haak-en-lus tapes moeten worden vastgemaakt rond je been. U moet de plaatsing van de brace te controleren tijdens activiteiten om ervoor te zorgen dat het niet is verplaatst. Slecht geplaatste beugel kan pijn doen in plaats van je te helpen. Om goed te werken, moet een rugbrace gedurende alle activiteiten die u in gevaar brengen voor blessures aan je rug worden gedragen. Vergeet niet om goed op te warmen voor het begin van elke activiteit.

Hoe onderhoud ik mijn rugbrace?

Rugbraces raken vaak beschadigd bij intensief gebruik. U moet uw brace inspecteren op slijtage. Gebruik voor het schoonmaken van de rugbrace lauw water en groene zeep.Gebruik geen agressieve wasmiddelen en laat de brace niet drogen in een droogtrommel.

Moet ik oefeningen blijven doen terwijl ik een rugbrace draag?

Rugbraces zijn het minst belangrijke onderdeel van het voorkomen van rugblessures of beter na een blessure. Zelfs met een rugbrace om, kan je jezelf nog verwonden je rug. Stretching, versterking en verbetering van til technieken en houding zijn veel belangrijker. Je moet veranderingen in intensiteit of trainingsschema's beetje bij beetje verhogen om de rug belasting te beperken. Een sterke en flexibele rug zijn belangrijk voor het voorkomen rugpijn en blessures. Ook hierbij geldt dat een rugbrace ter ondersteuning is en niet ter vervanging voor langdurig gebruik.

 

  1. Can Lumbosacral orthoses cause trunk muscle weakness? Fatemeh Azadinia e.a. –Spine Journal 2016
  1. Effectiveness of a lumbar belt in subacute low back pain: an open, multicentric, and randomized clinical study. Calmels P. et al. - Spine 2009

 

Deel dit artikel

Plaats een reactie

 (with http://)

Winkelwagen  

Geen producten

0,00 € Verzendkosten
0,00 € Totaal

Afrekenen

Aanbiedingen

Alle aanbiedingen

FAQ

Hebt u vragen ? Kijk dan bij de FAQ.