Vergoeding zorgverzekeraars 2023 braces en bandages

Gepubliceerd: 2021-10-27 22:38:35
Categorieën: Blog met medische- en sport gerelateerde artikelen

Overzicht vergoeding zorgverzekeraars van braces en bandages

Vergoeding brace/spalken (kortdurend gebruik) 2023

Brace/spalken (kortdurend gebruik)

Dit betreft een verstevigde bandage meestal met baleinen of scharnieren.

Een brace/spalk noemt men ook wel een orthese. Een brace is voor ondersteuning van bijvoorbeeld de volgende gewrichten:

Door dit hulpmiddel kan de pijn minder worden. Een brace zorgt voor ondersteuning, beweging van het lichaamsdeel blijft mogelijk. Een brace is onderhevig aan slijtage, dit hangt af van o.a. de soort brace, de vochtproduktie en hoe vaak de brace wordt gebruikt. De brace kan worden gewassen volgens bijgeleverd voorschrift van de fabrikant. Een spalk is meestal niet buigzaam en wordt o.a. gebruikt bij een botbreuk of een verstuiking. Het materiaal van een spalk kan gips, metaal of kunststof zijn. Een spalk kan de beweging van een gewricht beperken of het gewricht vastzetten. Om een gewricht in de goede stand te zetten wordt ook een spalk gebruikt.

Bij een verrekking van de enkelbanden of een ontsteking in de pols wordt een brace tijdelijk voorgeschreven door de arts, niet alleen voor een tijdelijke ondersteuning maar ook om zonodig een bewegingsuitslag te beperken. Na genezing is de brace niet meer nodig. Een kniebrace om slijtage aan het kraakbeen in de knie tegen te gaan moet langdurig worden gedragen omdat slijtage niet stopt maar een voortdurend proces is. Zowel in het dagelijks leven als bij het sporten kan er een grotere kans zijn op verzwikking van bijvoorbeeld de enkel of de pols. Een kniebrace of enkelbrace is ook nuttig bij het wandelen vooral in de duinen of in de bossen (oneffen loopoppervlak). Om verzwikking te voorkomen is het raadzaam om bij die activiteiten een brace te dragen.    

Vergoeding brace/spalken (kortdurend gebruik)            

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om een vergoeding vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering te ontvangen. Indien u niet in aanmerking komt voor deze vergoeding dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering, mits u deze bij uw zorgverzekeraar heeft afgesloten.  In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering wordt vermeld of u recht heeft op een (gedeeltelijke) vergoeding.    

Wij zijn een team van ervaren fysiotherapeuten die met u mee willen denken mocht u vragen hebben !!!                                     

BRON: ZorgverzekeringWijzer.nl

Zie voor een totaaloverzicht: Poliswijzer

Deel dit artikel

Winkelwagen  

Geen producten

0,00 € Verzendkosten
0,00 € Totaal

Afrekenen

FAQ

Hebt u vragen ? Kijk dan bij de FAQ.