Thuis werken tips

Gepubliceerd: 2020-04-13 19:53:23
Categorieën: Blog met medische- en sport gerelateerde artikelen

Thuis werken en Tips

Met Thuis werken en Tips willen we u adviseren over het gebruik van uw rug en houding. Sinds het uitbreken van het COVID-19 virus wordt er zeer veel vanuit huis gewerkt. Werkgevers stellen hun apparatuur (vaak laptops)massaal ter beschikking aan hun medewerkers. Ik hoorde onlangs van een client dat zijn werkgever 600 nieuwe laptops had aangeschaft. Niet iedereen beschikt echter thuis over een goede werkplek. Vooral niet degenen die normaal niet gewent zijn te werken vanuit huis. Vaak wordt er dan gewerkt aan een eettafel, keukentafel of met de laptop op schoot. 

Houding en klachten

Vanuit de fysiotherapie zien we al jaren dat veel klachten ontstaan als gevolg van werken in een verkeerde houding. 

Veel klachten zoals RSI, nek- en schouderklachten, tenniselleboogklachten en carpale tunnel syndroom klachten hebben een relatie met een verkeerde houding. En dan met name langdurig werken in een verkeerde houding.

Foutieve houding

Spieren en doorbloeding

Onze spieren werken optimaal als ze afwisselend aan- en ontspannen. De doorbloeding van een spier wordt door dit afwisselend aan- en ontspannen gestimuleerd. Bij echter langdurig aanspannen wordt de doorbloeding bij wijze van spreken " afgeknepen" wat leidt tot een verminderde doorbloeding. Dit is tijdelijk geen probleem, als er maar weer op tijd wordt ontspannen. Ontspanning leidt weer tot het doorstromen. Als voorbeeld kun je denken aan een tuinslang. Wordt deze agv een "knik" in de slang of als gevolg van extra druk op de slang vernauwd dan leidt dat tot minder uitstroom aan het uiteinde. Dit is de situatie waarin bloedvaten zich bevinden tijdens het aanspannen van spieren. Bij het ontspannen wordt als het ware de "knik" of de extra druk op de slang weggenomen. Dit leidt tot een tijdelijke toename van de uitstroom en vervolgens weer tot een normale uitstroom. Langdurig "afknijpen" leidt dus tot een structureel tekort aan essentiele bloedvoorziening in de spieren en dus tot mogelijke beschadiging van spieren.

Spieren en houding

Het is dus essentieel dat u tijdens het werken in een houding zit waarin u bij voorbaat zo ontspannen mogelijk zit en niet al met veel voorspanning. Met een ontspannen houding bedoelen we natuurlijk niet een lekkere relaxte houding, maar meer een houding waarbij we de voorwaarden voor ontspanning in diverse spiergroepen al creëren. 

Onbewust ontstaat er toch extra spanning in de spieren tijdens het werken. Dat kan door het gebruik van uw spieren komen, maar ook door gefocust bezig zijn of bijkomende stress. Deze factoren zijn moeilijk te controleren aangezien ze onbewust optreden.

De combi van deze factoren echter met een houding waarin al een te hoge spierspanning wordt opgebouwd kan leiden tot klachten.

Waar op te letten

Met deze adviezen kunt u uw werkplek zo goed mogelijk inrichten zonder dat er teveel spanning wordt opgebouwd.

RSI-tips

Werkplekadvies laptop

Werkplekadvies tablet

Afwisselen

Afwisselen tussen aanspannen en ontspannen van spieren is dus belangrijk voor de doorbloeding en eenzijdig langdurig belasten moet voorkomen worden aangezien dat leidt tot hogere spierspanning.

Probeer dus regelmatig pauzes in te lassen 

Hulpmiddelen 

Om uw houding tijdens het werken zo goed mogelijk te ondersteunen hebben wij diverse hulpmiddelen. Voor de ondersteuning van uw rug tijdens het zitten raden wij u een rugkussen of lendenkussen aan.

defa rugkussen

Om de bovenrug en schouders te ondersteunen c.q. te ontlasten adviseren wij u een schouder rechthouder te gebruiken.

En om uw elleboog te ontlasten adviseren wij u een elleboogbrace.

Deel dit artikel

Winkelwagen  

Geen producten

0,00 € Verzendkosten
0,00 € Totaal

Afrekenen

FAQ

Hebt u vragen ? Kijk dan bij de FAQ.